Ingen har dødd av skitne vinduer

Jeg er god på strategi og på planlegging, men så har det jo vist seg at jeg er særs god på å legge listen alt for høyt når det kommer til gjennomføringen. Det var ren terapi for meg å skrive flink pike- innlegget. Det var hjelp til selvhjelp, det forplikter og kommentarene deres ga energiboost og ståpåvilje.

Når jeg skrev innlegget endte jeg opp på fire områder jeg ville fokusere på, og jeg har bestemt meg for at hvert punkt få et blogginnlegg. Noen av punktene går i hverandre, men jeg har sikkert godt av gjentakelse.

 • Jeg skal gjøre mer bevisste valg og kjenne på hva jeg MÅ prioritere.
 • Jeg skal gjøre mer av det som gjør meg glad og som gir meg energi
 • Jeg skal øve meg på å gi beng i hva jeg tror andre forventer av meg og heller spørre om jeg lurer.
 • Og kanskje det vanskeligste av alt, tillate meg selv å gjøre feil. Tørre og ikke alltid være på topp og vise det.

Jeg har allerede gjort et viktig bevisst valg.

Jeg trenger ikke jobbe hele døgnet – selv om det er gøy.

Jeg har stor arbeidskapasitet og tar gjerne på meg oppgaver utenfor jobbeskrivelsen min. Da jeg tok NSB ut i sosiale medier svarte jeg ut både Twitter og Facebook alene i halvannet år, i tillegg til jobben min som webredaktør. Det kjentes jo ikke slitsomt, det var jo gøy! Og når jeg var i møter hele dagen, ja da måtte jo jobbe på kvelden, når barna var lagt. Jeg stilte ikke engang spørsmålstegn ved arbeidstimene jeg la ned, for det måtte jo gjøres!  Og ingen andre stilte spørsmålstegn ved det heller, for jeg likte det jo, – tilsynelatende.
Helt til jeg kjente at jeg ble en dårlig kollega. Når folk kom i møte og sa «det har jeg ikke fått gjort», tenkte jeg i mitt stille sinn, men sikkert med tydelig kroppsspråk, at – «hallo, jeg jobbet til tolv i går kveld, kunne ikke du ha gjort det?» Det mest provoserende var jo at det ikke virket som de hadde dårlig samvittighet for det heller! Heldiggriser!

Da jeg begynte i ny jobb i januar bestemte jeg meg for å ha et mer bevisst forhold til arbeidstid. Nå har jeg barna annen hver uke. Det gjør at jeg har en uke jeg kan være mer tilstede for barna og en uke jeg kan jobbe mer. Det blir litt kveldsjobb i barneuker også, men jeg er blitt flinkere til å leve med at jeg ikke har rukket alt.

InnbokskontrollNoe jeg MÅ prioritere er innbokskontroll.
Stressnivået mitt korrelerer med antall mail i innboksen.

Jeg vet jo hva jeg burde gjøre, men jeg er ikke flink nok til å sette av tid til å gjøre det. (Ja, jeg kommer ikke overraskende til å si dette gang på gang….)

Så – jeg SKAL prioritere innbokskontroll.

 1. Alle mail i innboksen er uløste oppgaver.
  Det betyr at jeg MÅ arkivere eller slette alle oppgavene jeg har utført. Nyhetsbrev og varslinger skal sendes rett i en egen mappe.
 2. Jeg må jobbe ferdig en oppgave før jeg begynner på en annen.
  – Her har jeg en vei å gå altså. Jeg har ni mailvinduer åpne mens jeg skriver dette…
 3. Prokrastinering er fy
  Oppgaver som ligger på vent innboksen ligger på vent i hodet også. Like greit å kvitte seg med dem.

En annen ting jeg MÅ bli flinkere til er å gjøre ingenting. Eller innimellom bare gjøre det jeg har lyst til, uten å tenke på at jeg skulle ha gjort noe annet først eller helst samtidig. Jeg innser at jeg ikke legger inn tid til lading av Henriette.

Det er typisk meg å sitte ytterst på sofaputen og tenke nå skal det bli godt å slappe av, men det hadde vært aller best å ha vasket vinduene først. For da, da kan jeg slappe av med god samvittighet. Og når jeg slapper av kan jeg se den serien jeg har gledet meg til hele uka, mens jeg bretter alt tøyet.
Klart det tøyet må brettes, men kanskje ikke når man har gjort ørti andre ting. Og av og til må vinduene vaskes, men når jeg tenker meg om tror jeg ingen har dødd av å ha skitne vinduer. Ikke naboene som ser de heller…

Den teorien om at hår som ikke vaskes til slutt blir selvrensende har jeg ikke prøvd, men jeg lurer likevel på om det kan overføres til hus?

Hva og hvordan prioriterer du?

8 thoughts on “Ingen har dødd av skitne vinduer

 1. Hvis du finner ut at den teorien om at skitne hus til slutt blir selvrensende faktisk stemmer må du for all del dele erfaringen! 😉

  Jeg er som deg. Har så mye jeg skulle ha gjort hjemme. Ofte ender det med at jeg ikke får gjort en dritt, for jeg vet liksom ikke hvor jeg skal begynne. Da handler det om å brette opp ermene, ta oppgave for oppgave, jobbe målbevisst. Enda verre er det når jeg kjenner at jeg egentlig har lyst til å synke ned i sofaen med en god bok. Men på grunn av alle «burde-burde» gjør jeg jo ikke det. Men tar jeg tak i «burde-burde»? Nei. Håpløst.

  Innbokskontroll, ja. Byttet jobb for kort tid siden. Så nå har jeg orden i sysakene! Håper det varer.

  Jeg leste et godt råd hos Susanne Kaluza for en tid tilbake. Eller et sitat hun hadde fått fra en annen. Vedkommende sa: Lykke måler du i antall tidsenheter tilbrakt med barnet ditt, kinn mot kinn.
  http://susannekaluza.com/2012/08/30/hva-gir-lykke-i-livet/

  Dette lille rådet har jeg prøvd å huske på i det siste. Selv om middagen fortsatt står på bordet har jeg tatt meg tid til den kosestunda på sofaen med 3-åringen. Funker!

  Gleder meg til å lese om mer om de andre punktene dine.

 2. Jeg prioriterer å lese din blogg!!
  Og prøve å lære av den, for jeg kjenner meg igjen i mye. 😉

  For meg er vel aksept et nøkkelord, på mange måter.

 3. A) En tidligere sjef gav meg en dag «kjeft» fordi han tok meg i å jobbe ubetalt overtid. Han definerte alt arbeid jeg gjorde etter arbedsdagen som veldedighet og om jeg valgte å bruke min avmålte veldedighetstid på en bedrift som til syvende og sist brydde seg mest om bunnlinjen, så var det noe alvorlig galt med meg. Verden er full av mennesker som har mer bruk for tiden min.

  B) Jeg leste en artikkel som oppsummerte intervjuer med folk med et langt liv bak seg. Når de ble spurt om hva de ønsket de kunne ha brukt mer tid på i livene sine var ikke husarbeid og overtid høyt oppe på lista.

  C) Tilbring mest mulig tid med de som er glad i deg og se deg selv gjennom deres øyne.

  Det er tre av retningslinjene jeg bruker når jeg prøver å være bevisst på hvordan jeg prioriterer.

  (Når innboksen bli for stor, så lager jeg regel som filtrerer bort alt jeg bare er i kopi på pluss alt annet som kun er kjekt å lese – og så legger jeg det som er oppgaver i en egen mappe. Da er det jeg som bestemmer hva som er en oppgave og ikke avsender.)

  • Du er fin du Stig! ❤
   Og din tidligere sjef var også en fin fyr.

   Er ikke sikker på om jeg tør filtrere ut alle mailene jeg står på kopi på. Kan jeg leve med å ikke få med meg alt som skjer?
   Jeg hopper i det. Regel og kopimappe lages nuh!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s